Dictionar personalitati, meditatii, maxime - Articol 2550


Articol 2550

Renovarea

(Pop Lucian)

Un zugrav se angaja sa renoveze o casa veche. N-avea insa nici un spor pentru ca intr-o permanenta stare de agitatie, niste fantome ii varsau
galetile cu var, borcanele cu vopsele, lunecau peste beltile de toate culorile si-i patau peretii cu amprente de palme.
Degeaba striga la ele, ca nu-l bagau in seama.
Peste drum de casa buclucasa era o berarie. Dupa fiecare pocionog facut de nevazutele fapturi, fugea acolo sa-si racoreasca nervii.

Intr-o zi se aseza la aceiasi masa cu un leu impozant venit in oras pentru a se inscrie la scoala de politisti rutieri. Dupa ce-si varsa naduful in fata leului, acesta ii garanta ca le v-a pune el la punct pe fantome in cât ai clipi.
Trecura amândoi degraba strada la casa bântuita unde leul trase un raget atât de strasnic incât pret de vreun ceas fantomele nu indraznira sa faca nici o miscare. Când incepura iarasi sa se foiasca, urma la insistentele zugravului, un alt raget care te paraliza.

Vazând ca numai cu ajutorul leului isi poate continua lucrarea, zugravul ii propuse sa-i fie ucenic, asigurându-l ca v-a câstiga de zece ori mai mult decât un politist rutier si n-o sa aiba atâtea batai de cap.
Leul accepta bucuros.
- Mai, mai se necajira fantomele, uita-te cine s-a gasit sa ne strice noua socotelile, un filfizon de leu! si una dintre ele, talentata la diplomatie, reusi sa-l atraga pe leu intr-o discutie intima, departe de urechile zugravului.
- Ma doare sufletul cum profita mesterul de tine. Numai sa ne tii pe noi in sah te-a luat de ucenic. Cum termina de renovat casa, iti da papucii. De aceia zic, pentru binele tau, fugi la scoala pâna nu expira termenul de inscriere si urmeaza-ti ambitia de-a fi politist rutier!
- Ma miram eu de ce imi cere numai sa rag ca magarul, din ceas in ceas si nu ma pune la lucru, ca doar pe un ucenic adevarat, zugravul il fugareste fara odihna: du-te dupa apa, amesteca mortarul, pune umarul si muta schela. Mi-ai deschis ochii domnule fantoma. Din momentul acesta aveti cale libera!
Atât le trebuira fantomelor.
- Rage leusorule, nu vezi cum s-au apucat sa-mi zgâltâie schela de sub picioare?!
- D-apoi mestere, cauta-ti alta metoda de-a le pune cu botul pe labe ca am ragusit.
Parca incurajate de aceasta dezvaluire, fantomele se opintira si mai abitir sa-l zdruncine.
Cu chiu cu vai, mesterul reusi sa sara de pe schela intrata in trepidatie si sa aterizeze teafar pe podea. Apoi, privindu-l adânc pe leu in lumina ochilor ii imputa:
- Ai trecut de partea fantomelor!
- Nu-i adevarat.
- Ba da. Si sa stii, ca partas la actele lor de sabotaj, pe tine te pot da in judecata!
Auzind cu ce-l intimideaza pe leu, fantomele sarira indignate:
- El iti varsa galetile?! El iti pateaza peretii? Nu ti-e rusine, om batrân, sa sperii un biet tânar nestiutor cu spectrul tribunalului?
- Mie sa-mi fie rusine?! Nu huliganilor care se distreaza si isi bat joc de lucru meu?
- N-o lua asa mai omule, interveni impaciuitoare fantoma cea diplomatica. Cel ce te-a angajat este nepotul nostru. Adica noi, suntem fantomele tuturor stramosilor lui care am locuit in casa asta de peste treisute de ani. Fiecare a contribuit cu câte ceva la ea. Prima baie din orasul acesta decorata cu faianta de Salsburg.Oglinda venetiana, mobila stil Ludovic, garnitura complecta, cumparata imediat dupa revolutia franceza, sufragerie extinsa in anii treizeci ai secolului nostru, acoperis nou inainte de razboiul al doilea, cu tigla scotiana, mica sera in care iarna iti poti bea cafeaua.
- Eu am cumparat pianul.
- Asa-i. Tu ai cumparat pianul.
- Pe mine m-ai uitat? Semineul!
- Dar eu cu parchetul de cedru libanez?!
- Taceti. Nu facem acuma inventarul fiecaruia. Doar sa-si formeze mesterul o parere generala despre sacrificiul nostru. Despre cum arata casa inainte de-a incapea pe mâna nepotului, nu l-ar mai rabda pamântul, iarta-ma doamne ca-l blestem, dar o merita cu vârf si indesat.
- Mie domnul Giusepe mi-a zis ca-i agent imobiliar si a cumparat casa aproape pe nimic, de la un om ce s-a mutat cu familia in Spania. Eu i-o renovez si dânsul o vinde mai departe.
- Mincinosul! Este mostenirea lui. Daca ne-ai putea vedea mestere cum aratam, spectrali, numai piele si os, distrusi de disperare si durere. Nici nu si-a inmormântat bine parintii, ca acest taietor de frunze la câini, acest ratat tomnatec, scapat de sub cenzura parinteasca, a inceput sa instraineze rând pe rând comorile inestimabile ale casei. A debutat cu dulapul Ludovic. Peste o saptamâna vin iarasi patru hamali si duc scrinul supraetajat. Dupa scrin, când a venit cu hamalii sa ridice pianul, le-a deschis usa si-atâta-i trebuia, la furia inabusita intre coastele noastre, sa faca un singur pas in casa! Saream cu totii pe el si-l linsam!
- Asa putere au fantomele?!
- In momente culminante, da!
- De ce-l infrici pe mester? Stati linistiti amândoi, puterea noastra are efect numai asupra rudelor de gradul unu, doi si trei.
- Dar ce sa inteleg? Ca numai daca trecea pragul tabarati asupra lui?
- Felicitari, leule. Ai spirit de observatie. Meriti sa fii politist rutier. Multi bat câmpii ca fantomele se gasesc pe toate gardurile. Nici pomeneala. Alte fantome decât cele ale cladirilor in care au locuit respectivii nu exista. Si marele impediment al fantomelor este, dupa cum a sesizat si leul, limita de miscare. Cum n-am iesi la plimbare, la taclale in parc cu altii de teapa noastra? Dar fiind prin definitie fantome casnice ori castelare, nu putem face un pas in afara perimetrului construit. De-aceia mestere, daca ai inima, convinge-l pe ticalosul de Giusepe ca nu ti-am facut probleme, ca ne-am scufundat in nenturile trecutului, nici urma de noi si adu-l in casa.
- Nu-ti inchipuii altceva. Vrem doar sa stam ca niste rude civilizate de vorba cu el.
- Promite-ti? Ca altfel cine-mi plateste lucrarea?
- Juram. Apuca-te linistit de lucru, s-a terminat cu sabotajul.
- Atunci mie nu-mi ramâne decât sa ma inscriu la politia rutiera.
- Du-te. Si daca ai probleme, haide si cauta-ma. Eu am fost judecator, prieten bun cu fostul comandant al politiei. Nu stiu daca mai traieste ori nu, dar fiul lui, care de asemenea, când m-am dus de pe lumea voastra, era in politie, ma cunoaste, l-am ajutat in studentie sa-si plateasca in secret niste datorii la carti. La o adica, ii spui: Sunt o cunostinta buna a domnului judecator Stegaru. Va rog, poftiti pâna la casa cu coloane, sa intervina personal pe lânga dumneavoastra pentru inscrierea mea la scoala.
- Asa voi face! La revedere!

Si leul se duse glont la scoala dar deja trecuse termenul de inscriere cu doua zile. Disperat, il cauta pe fiul fostului comandant al politiei, si-i explica a cui pila este. Fiul fostului sef al politiei, colonel in pragul ridicarii la gradul de general, avea un cuvânt greu de spus si cu doua telefoane il rezolva pe leu. Leul veni cu un buchet mare de flori la casa cu coloane unde mesterul lucra in draci sa recupereze timpul pierdut din perioada sabotajului.
- Domnule judecator Stegaru! Domnule judecator Stegaru!
- Sunt aici lânga tine, nu mai striga ca-mi spargi timpanele. Te-ai inscris?
- Fara ajutorul dumneavoastra nu reuseam. Cum va pot rasplati?
- Mi-ajunge mângâierea ca am facut un bine.
Sarira vesele nevoie mare si celelalte fantome sa-l felicite si sa-i ureze noroc in cariera.
Leul se nedumeri: - Pai eu v-am lasat cuprinsi de disperare. Ce-i cu schimbarea asta?!
- Ne-a vizitat Giusepe! In felul lui are si el dreptate. Covârsit de sirul lung de strabuni. Unde mai pui pe deasupra severitatea extrema a parintilor lui. Când ti se impune un cult cu zbiciul, reactia este clara. Ura din tot sufletul casa. Ajunsese s-o vada ca pe un muzeu sufocant. Dragul nostru nepot s-a logodit. Treaba serioasa. Peste o luna urmeaza casatoria. Am plâns cu totii de fericire ca neamul nostru nu se stinge. L-am implorar sa nu vânda casa. Cumpara-ti mobila moderna, aerisita, ultimul strigat, ca nu noi trebuie sa profitam de ea! A stat un pic pe gânduri si imboldit de rugamintile noastre fierbinti a zis: Da, vom locui aici! Hai cu nepotul pe brate si in strigate de ura l-am saltat in sus ca pe jucatorul ce-a marcat golul victoriei. Leule, ne-am gasit in sfârsit linistea.
- Ma bucur pentru voi. Mestere, vii la o bere, ca de mâine intru intr-un program strict si cine stie când ne-om mai intâlni?
- Abia a venit de la bere. Lasa-l sa lucreze.
- N-am stiut ca-mi comanda niste fantome. Mergem leule, nu le baga in seama ca alta treaba n-au decât sa bârfeasca.
- La revedere domnilor fantome. Si nu fiti suparati pe mine.
- Nu suntem. Mai treci pe la noi. Esti oricând binevenit!

Se dovedi ca scoala de politisti rutieri, nu-i chiar jucarie, cum se vede pe dinafara. Leul trebui sa se puna serios cu burta pe carte. Abia dupa ce - si lua examenele de sfârsit de an, rasufla usurat si se gândi la casa cu coloane. Cumpara un buchet de flori si in uniforma de gala, cu fireturi aurii porni catre ea. In casa, mobila moderna. Un barbat matur, cu tâmplele incaruntite citea lejer ziarul tolanit pe o canapeaua ce ocupa mijlocul sufrageriei.
- Buna ziua domnule Giusepe. Sunt o cunostinta a domnului judecator Stegaru.
- Ma confundati cu fostul locatar. Am cumparat casa acum un an. Nu mai stiu nimic despre domnul Giusepe. Planuia cu banii de pe casa o calatorie in jurul lumii. Usor speriat leul se indrepta catre coltul camerei.
- Domnule Stegaru? Unde sunteti?
Din bucatarie iesi o femeie.
Il intreba din priviri pe barbat ce-i cu leul protapit cu fata la perete.
Barbatul dadu nauc din umeri.
- M-a confundat cu domnul Giusepe. Domnule politist, va putem ajuta cu ceva?
- Nu, scuze de deranj si inainte de-a iesi din casa, puse buchetul de flori lânga perete.
Ramasi singuri, barbatul râse dipretuitor.
- Mai ieri se laudau prin ce teste psihologice complexe trec cu onor politistii nostri. Si poftim la ei: Nebuni in toata regula!

Vilson Bela Trimis de: Vilson Bela
Categorie: Povestiri Intelepte
Autor: Pop Lucian
Trimite unui prieten!
Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!
Articol vizualizat de 1076 ori!

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii

www.recuperaridate.ro

Cautare personalitati in dictionar

Cursuri
Sondaje
Cazare Creare site

© Dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site