Dictionar personalitati, meditatii, maxime - Articol 2930


Articol 2930

Despre caracter (1)

(Jerome K. Jerome)

Se indreapta omul vreodata? Balzac spune ca nu. Experienta ma face sa fiu de acord cu Balzac - un fapt pe care admiratorii acestui autor au libertatea sa-l foloseasca asa cum le place.
Pe cand eram tanar si obisnuiam sa-mi imprumut opiniile asupra vietii de la oameni care erau mai in varsta decat mine si care stiau mai bine, dupa cum spuneau ei, credeam ca omul se indreapta. Mi se ofereau frecvent exemple de "caractere corijate". Intr-adevar, satul nostru, situat la cateva mile de un orasel care era port la mare, parea a fi deosebit de bogat in astfel de exemple. Erau, dupa toate opiniile, inclusiv ale lor proprii, persoane care mai inainte se comportasera cu o destrabalare cu totul inutila si care, la data la care i-am cunoscut, pareau sa mearga intr-o masura suparator de mare in directia opusa. Faceau parte, in mod invariabil, din una din cele doua clase: deprimatii sau agresivii antipatici. Ei spuneau, si eu ii credeam, ca erau fericiti, dar nu puteam sa nu ma gandesc cat de tristi trebuie sa fi fost inainte de a fi fericiti.
Unul dintre ei, un batranel cu ochi blanzi si voce ascutita, fusese un barbar fara pereche in tinerete. Care fusese ticalosia sa anume nu am putut descoperi vreodata. Oamenii raspundeau la intrebarile mele spunand ca fusese "rau in general" si imi sporeau dorinta de a cunoaste detalii, adaugand ca baietii mici nu ar trebui sa vrea sa stie astfel de lucruri. Din tonul lor si din modul de comportare am presupus ca trebuie sa fi fost cel putin pirat si il priveam cu o teama amestecata cu o admiratie secreta.
Oricare ar fi fost, fusese salvat de sotia sa, o doamna osoasa cu o infatisare cu totul neatragatoare, dar cu pareri ireprosabile.
Intr-o zi ne-a facut o vizita manat de o treaba sau alta si, fiind lasat singur cu el pentru cateva minute, am profitat de ocazie pentru a-l intreba personal asupra acestui subiect.
- Ati fost rau candva, nu-i asa? am spus, cautand prin accentuarea lui "candva" sa diminuez din ceea ce simteam a fi natura dezagreabila a intrebarii.
Spre marea mea surpriza, o licarire de bucurie amestecata cu rusine i-a luminat fata ofilita si un sunet, pe care am incercat sa-l clasific drept oftat, dar care a sunat mai mult ca un chiot, i-a scapat de pe buze.
- Da, replica el, am fost un adevarat cal breaz la varsta mea.
Expresia "cal breaz" in acest context m-a uimit. Pana atunci crezusem ca un "cal breaz" e o persoana deosebit de constiincioasa, in special se straduie pentru binele altora. Faptul ca expresia putea fi folosita pentru a desemna un individ pacatos a fost o revelatie pentru mine.
- Dar acum sunteti un om bun, nu-i asa? am continuat, renuntand la alte reflectii asupra etimologiei expresiei "cal breaz", lasandu-le pentru o ocazie mai potrivita.
- Da, da, raspunse el, expresia fetei sale redobandindu-si aspectul obisnuit de melancolie resemnata. Sunt un taciune scos din foc, asta sunt.
- Si sotia dumneavoastra a fost cea care v-a facut bun, nu-i asa? am insistat eu, hotarat sa obtin o confirmare de prima mana in toate privintele, acum ca tot incepusem aceasta investigatie.
La mentionarea sotiei sale, trasaturile fetei s-au transformat brusc. Privind grabit in jur, ca sa se asigure, probabil, ca nimeni cu exceptia mea nu-l putea auzi, s-a aplecat spre mine si mi-a suierat printre dinti, la ureche, aceste cuvinte - nu le-am uitat niciodata, caci exista o atat de evidenta sinceritate in ele:
- Mi-ar placea sa o jupoi; ce-as da s-o jupoi de vie!
Aceasta m-a izbit, chiar in lumina judecatii mele limitate de atunci, ca o dorinta neimplinita; si astfel, de timpuriu, credinta mea in posibila transformare a omului a primit prima din acele multe lovituri care au zdruncinat-o.

Natura, fie ca e umana sau nu, nu a fost facuta pentru a fi schimbata. Te poti dezvolta, te poti controla, dar nu o poti schimba.
Poti lua un mic tigru si sa-l inveti sa stea pe covorasul din fata caminului si sa linga lapte. Atat timp cat ii vei asigura covorasul pe care sa se indinda si suficient lapte sa bea, va toarce si se comporta ca un animal domestic afectuos. Dar ramane tigru cu toate instinctele unui tigru, iar progeniturile lui vor fi tigrii pana in vecii vecilor.
In acelasi fel poti lua o maimuta si sa o cresti timp de cateva mii de generatii, pana ce isi va pierde coada si va deveni intru totul o maimuta superioara. Poti continua sa o cresti inca vreo cateva mii de generatii, pana ce isi va aduna din vapori de ramasite ale eternitatii un intelect si un suflet, cu ajutorul carora va putea sa isi tina mai mult sau mai putin sub control natura originala de maimuta.
Dar maimuta a ramas acolo si va fi intotdeauna acolo si de fiecare data cand politistul numit Civilizatie ii intoarce spatele pentru o clipa, cum s-a intamplat in timpul "terorii spaniole" * sau a "masacrelor din septembrie" * sau a "legii linsajului" *, se taraste afara ca sa muste si sa sfasie carnea tremuranda sau isi vara bratele paroase in sange pana la cot, daca nu danseaza in jurul unui negru care arde. (*Nota: Aluzie la masacre in masa din istoria omenirii, evenimentele exemplificate aici fiind desfasurate in secolele XVI-XVIII. Ca observatie, cartea a fost scrisa inaintea primului razboi mondial, pe care scriitorul l-a trait.)

Stiam odata un om - sau, mai degraba, am stiut ceva despre un om - care era un betiv inveterat. A devenit si a continuat sa fie un betiv nu datorita slabiciunii, ci datorita vrerii sale. Cand prietenii sai l-au mustrat, le-a spus sa-si vada de treburile lor si pe el sa-l lase sa-si vada de ale lui. Daca ar gasi vreun motiv pentru care sa nu mai bea, ar renunta la bautura. Intre timp ii placea sa se imbete si intelegea sa se imbete cat mai des cu putinta.
O facea in mod deliberat si o ducea pana la capat. Se spune ca aproape zece ani nu s-a culcat niciodata treaz. Asta ar putea fi o exagerare - ar fi un caz unic daca nu ar fi asa - dar aceasta poveste se poate considera ca fiind suficient de veridica pentru orice scopuri practice.
Apoi a venit o zi cand intr-adevar a intrevazut un motiv pentru a nu se imbata. Nu a semnat nici o declaratie, nu a facut nici un juramant. A spus "Nu ma voi mai atinge de nici un strop de bautura! " si timp de 26 de ani s-a tinut de cuvant.
La sfarsitul acelei perioade a survenit o combinatie de imprejurari care i-au facut viata extrem de dificila, asa incat s-a hotarat sa scape de ea cu totul. Cand isi dorea ceva era posibil de atins, era un om obisnuit sa intinda mana si sa ia acel lucru. A trecut in revista cazul sau intr-un mod lucid si s-a hotarat sa se sinucida.
Daca acest lucru trebuia facut, cel mai bine ar fi fost, din motive pe care daca le-am expune ar face aceasta povestire prea lunga, sa se intample chiar in noaptea aceea si, daca era posibil, chiar inainte de ora 11, care era cea mai timpurie ora la care o anumita persoana putea sosi dintr-un anumit loc.
Se facuse patru dupa-amiaza. S-a ingrijit de o anumita afacere necesara si a scris niste scrisori care trebuiau scrise. Aceasta l-a tinut ocupat pana la ora sapte. Apoi a chemat un taxi si a mers la un mic hotel din suburbii, a luat o camera izolata si a comandat cele necesare pentru a face un punch special, ultima bautura pe care o bause cu 26 de ani in urma.
Timp de trei ore a stat acolo band zdravan, cu ceasul in fata lui. La zece si jumatate a sunat, si-a platit nota, s-a intors acasa si si-a taiat beregata.
Vreme de un sfert de secol oamenii numisera acest om "caracter reformat". Caracterul sau nu se schimbase insa nici un pic. Setea de bautura nu murise niciodata. Timp de 26 de ani, fiind un om mare, si-o inabusise. Cand toate lucrurile ii devenisera indiferente si-a slabit stramtoarea si instinctul rau inflori in el la fel de puternic in ziua in care a murit, ca in ziua in care il strangulase.
Asta e tot ce poate face un om. Sa gaseasca puterea necesara sa zdrobeasca raul care este in el si sa-l inabuse zi de zi.

Adrian Trimis de: Adrian
Categorie: Povestiri Intelepte
Autor: Jerome K. Jerome
Trimite unui prieten!
Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!
Articol vizualizat de 1141 ori!

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii

www.recuperaridate.ro

Cautare personalitati in dictionar

Cursuri
Sondaje
Cazare Creare site

© Dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site