Dictionar personalitati, meditatii, maxime - Articol 2936


Articol 2936

Critica prietenului apropiat

(Jerome K. Jerome)

- Exista multi care lauda un om; numai prietenul sau ii va spune greselile.
Si mai spuneam:
- Nimeni nu isi vede propriile defecte, dar cand acestea ii sunt aratate de altul, el este recunoscator si incepe sa si le corecteze.
Pe masura ce am ajuns sa cunoastem lumea mai bine, am reusit sa ne dam seama de falsitatea acestor idei. Dar atunci era deja prea tarziu, caci raul fusese facut.
Cand unul din noi scria ceva, ii citea celuilalt, iar cand termina spunea:
- Acum spune-mi ce crezi despre asta: cinstit si ca un adevarat prieten.
...
Celalalt, plin de pofta de a critica, care este substitutul nostru pentru cruzime adus de civilizatie, raspundea mai mult sincer decat prietenos. Atunci cel care scrisese se imbujora de manie si se schimbau cuvinte dispretuitoare.
Intr-o seara, imi citi o piesa pe care o scrisese. Erau multe lucruri bune in ea, dar existau si greseli (cum mai sunt in unele piese) si pe acestea le-am depistat si mi-am batut joc de ele. Cu greu as fi putut arata fata de piesa mai multa rautate inutila, chiar daca as fi fost un critic profesionist.
Imediat ce m-am oprit din amuzamentul meu ca sa rasuflu, el s-a ridicat si, luandu-si manuscrisul de pe masa, l-a rupt in doua si l-a aruncat in foc - trebuie sa va amintesc ca era doar un om foarte tanar - si apoi, stand in fata mea cu fata alba, mi-a spus, nerugat de nimeni, parerea lui despre mine si arta mea. Dupa acest dublu eveniment este probabil inutil sa va spun ca ne-am despartit cat se poate de maniosi.
Nu l-am vazut timp de ani de zile. Strazile vietii sunt foarte aglomerate si, daca nu ne mai tinem de mana, suntem repede imbranciti la distanta unul de altul. Cand l-am intalnit din nou a fost din pura intamplare.
- Nu ma puteti servi cu un foc, sefule? spuse umbra. Vocea suna straniu, venind de la silueta care o produsese.
Am aprins un chibrit si l-am tinut in dreptul lui.
- Harry!
El mi-a raspuns cu un ras scurt, uscat.
- Nu stiam ca esti tu, a spus el, sau nu te-as fi oprit.
- Ce s-a intamplat, cum de-ai ajuns aici, batrane? am intrebat, punandu-mi mana pe umarul lui. Haina lui era neplacut de unsuroasa si mi-am tras mana cat mai repede am putut, incercand sa o sterg pe ascuns cu batista.
- O, e o poveste lunga si prea obisnuita pentru a fi povestita, spuse el nepasator. Unii dintre noi urca, altii coboara. Tu o duci destul de bine, dupa cum aud.
- Cred ca da, am replicat. Dar sa vorbim despre tine. Pot face ceva pentru tine?
In clipa aceea treceam pe sub un stalp de iluminat. Si-a apropiat brusc fata de mine si lumina a cazut din plin si nemilos pe ea.
- Arat eu a omul pentru care ai putea face ceva?
Am mers in tacere unul langa altul, eu cautand cuvinte care ar fi putut sa-l convinga.
- Nu trebuie sa-ti bati capul cu mine, a continuat el dupa o vreme, ma simt destul de bine. Noi, cei de aici de jos, luam viata usor. De aceea nu avem nici o dezamagire.
- De ce te-ai dat batut ca un las lipsit de putere? am izbucnit eu cu furie. Aveai talent. Cu o perseverenta obisnuita ai fi reusit.
- Poate, replica el, cu acelasi ton plin de indiferenta. Presupun ca n-am avut energie. Cred ca daca cineva ar fi crezut in mine, asta m-ar fi ajutat. Dar nimeni nu a facut-o si in cele din urma mi-am pierdut increderea in mine. Si cand un om isi pierde increderea este ca un balon caruia i se scoate gazul.
Am ascultat cuvintele lui cu indignare si uluire.
- Nimeni nu a crezut in tine? am repetat. Dar eu am crezut in tine, stii asta. Eu...
Apoi am facut o pauza, amintindu-mi de critica noastra "candida" pe care ne-o faceam unul altuia.
- Chiar ai crezut? replica el linistit. Nu te-am auzit niciodata spunand asta. Noapte buna.

Adrian Trimis de: Adrian
Categorie: Povestiri Intelepte
Autor: Jerome K. Jerome
Trimite unui prieten!
Nota actuala: 9.67 (din 3 note acordate) - Acorda o nota!
Articol vizualizat de 996 ori!

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii

www.recuperaridate.ro

Cautare personalitati in dictionar

Cursuri
Sondaje
Cazare Creare site

© Dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site