Dictionar personalitati, meditatii, maxime - Articol 2939


Articol 2939

Fiinte rationale

(Jerome K. Jerome)

O greseala pe care o facem cand incepem sa rationam despre viata este aceasta: gandim de parca ar fi vorba de fiinte rationale. E o greseala de neiertat. Doamnele si domnii bine intentionati o fac atunci cand incearca sa isi imagineze lumea ideala. Casatoria se va desfiinta si problema sociala se va rezolva, saracia si razboiul vor fi abolite cu aclamatii, iar pacatul si mahnirea vor fi respinse cu o majoritate in parlament! Oh, atunci va merita sa traiesti in aceasta lume. Doamnelor si domnilor, sa stiti ca pana atunci nu mai e asa de mult precum credeti. Nu e nevoie de nici o revolutie sociala si nu e necesar nici un proces lent de educare a oamenilor. Totul s-ar putea infaptui chiar maine, numai daca am fii fiinte rationale.
Inchipuiti-va cum ar arata o lume a fiintelor rationale! Cele zece porunci ar fi inutile, caci nici o fiinta rationala nu face greseli. Bogati n-ar exista; carei fiinte rationale ii pasa de lux si ostentatie? N-ar exista nici saraci; nu e rational ca eu sa mananc cat doi in timp ce fratele meu de pe cealalta strada moare de foame, desi si el e la fel de bun ca mine. Nu s-ar concepe diferenta de opinii; exista o singura ratiune. Dumneata, stimate cititor, ti-ai da seama ca esti de aceeasi parere cu mine in toate problemele. Nu s-ar mai scrie romane si nu s-ar juca piese, caci in viata fiintelor rationale nu e loc pentru drama. N-ar exista iubiri pasionate, rasete nebunesti, lacrimi fierbinti. Nimeni n-ar bate campii, bucuriile fulgeratoare s-ar stinge, supararile si visele imposibile nu si-ar gasi locul. Peste tot ar fi ratiune, ratiune si iarasi ratiune.
... Ce usoara ar fi viata daca ne-am cunoaste pe noi insine! De am putea fi intotdeauna siguri ca maine o sa gandim ca astazi! Ne indragostim intr-o vacanta de vara. Ea este proaspata, incantatoare, intr-un cuvant adorabila. De cate ori ne gandim la ea, mintea ni se brambureste de atata fericire. Idealul nostru de viata este sa fim pentru totdeauna umili servitori la picioarele ei. Ni se pare imposibil ca soarta sa ne poata binecuvanta cu o fericire mai mare decat privilegiul de a curata ghetele adoratei si de a ii saruta poala vesmantului, iar daca poala e si putin murdara de noroi, lucrul asta ne va desfata mai mult. Ii vorbim despre visele noastre si in momentul acela fiecare cuvant rostit e sincer. Dar vacanta de vara se duce si odata cu ea si sentimentul de vacanta. Si iarna ne gaseste framantandu-ne cum sa iesim din buclucul in care ne-am bagat singuri.

Adrian Trimis de: Adrian
Categorie: Povestiri Intelepte
Autor: Jerome K. Jerome
Trimite unui prieten!
Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!
Articol vizualizat de 877 ori!

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii

www.recuperaridate.ro

Cautare personalitati in dictionar

Cursuri
Sondaje
Cazare Creare site

© Dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site