Dictionar personalitati, meditatii, maxime - Articol 2943


Articol 2943

Despre casatorie

(Jerome K. Jerome)

- Dragostea? - zise ea - Nu este decat o stratagema a naturii care tine sa rada de noi. El imi va spune ca sunt totul pentru fiinta lui. Asta va dura sase luni, un an, daca dau o mana de ajutor hazardului. Nu de mine are nevoie, ci de tineretea, misterul pe care le reprezinta pentru el. Si dupa ce va trece aceasta perioada... Ce se intampla dupa aceasta perioada? Spune-mi tu, care stii. Am nevoie sa o stiu si eu.
- Cand s-a stins minunea dorintei, cand, intr-o zi, in lumina cenusie a zorilor, te vei trezi batand in lung si-n lat, ratacita, locurile care ti-au fost candva familiare si cautand lucruri pierite ca nalucile, iti va ramane ceea ce exista deja inainte de nasterea dorintei. Daca nu va lega decat pasiunea, sa va ajute Dumnezeu! Daca nu v-ati cautat decat fericirea, vai de voi, sarmanii! Caci nu ne putem darui reciproc fericirea. Ceea ce ramane dupa dorinta nu depinde de ceea ce ati fi voit, ci de ceea ce sunteti. Daca indaratul indragostitului se afla un om adevarat, daca in spatele iluzoriei zeite bolnave de amor era o femeie dreapta si sensibila, atunci viata va fi inaintea si nu in urma voastra.
A iubi inseamna sa daruiesti, nu sa primesti. Eroarea in care cade majoritatea omenirii este de a ignora ca bucuria se afla in munca si nu in salariul ei, in joc, nu in punctul marcat, in desfasurarea partidei si nu in victorie. Cataratorul cheltuieste toata osteneala pentru a atinge piscul, nu pentru a-l lua in stapanire. Nebunii se casatoresc calculand avantajele ce le vor obtine de pe urma casniciei: chezasii care se vor spulbera in neant. Iar rasplatile casniciei se numesc munca, datorie, raspunderi.
Exista nume mai frumoase pe care le poate primi o femeie decat cele de zeita, inger, stea si regina a inimii; sunt sotie si mama. Casnicia este un sacrificiu. Daca este o capcana a naturii, este o capcana care ne sileste sa ne supunem vointei cerului.
Se asternu o tacere care starui un timp, caci luna, dupa ce trecuse de padure, scalda din nou campiile in lumina ei.
- Asadar amorul este inutil. Ne-am descurca mai bine fara el, am alege mai intelept. Dar daca inseamna o stare trecatoare, care este ratiunea de a fi a amorului?
- E la fel cum ai intreba care este ratiunea vietii. Si viata este o stare care ne chinuieste un moment, apoi trece. Dar poate ca insusi chinul isi are folosul lui. Eruptiile vulcanului sunt necesare. Fara ele solul ar ramane prizonierul stancii si nu si-ar indeplini functia. Sub floarea care se ofileste, fructul se leaga si se dezvolta. Iar indragostitul tremurand devine ajutorul, consolatorul si reazimul.
- Dar mai sunt si cei care dau gres. cei care au pornit la drum cu chipul luminat de buna credinta si care sfarsesc prin a se uri.
Atunci i-am istorisit povestea unui barbat si a unei femei care se iubisera si nu se incumetasera sa isi marturiseasca simtirea. Viata ii despartise vreme indelungata. Intr-o buna zi se reintalnisera, amandoi liberi, amandoi independenti. Atunci barbatul voise ca, in sfarsit, sa-si uneasca destinele. Femeia il mai iubea, dar cum invatase sa se teama de inevitabilele deziluzii aduse de viata in comun, il refuza pentru a pastra pana la capat vechea lor iubire.
Se asternu din nou tacerea.
- Crezi ca a facut bine?
- Habar n-am. Nu exista legi generale imuabile. Nu exista decat reguli care variaza pentru fiecare dintre noi. Toata arta casniciei, dupa cat imi pare, consta in a merge in pas cu tovarasul de drum. Asta presupune rabdare, precum si indulgenta si stapanire de sine. Trebuie sa lasi deoparte orice orgoliu prostesc si sa recunosti ca ochii mai putin partinitori decat ai nostri ne pot vedea defectele. In sfarsit, asta cere bun simt, buna dispozitie si curaj.

Adrian Trimis de: Adrian
Categorie: Povestiri Intelepte
Autor: Jerome K. Jerome
Trimite unui prieten!
Nota actuala: 9 (din 1 note acordate) - Acorda o nota!
Articol vizualizat de 952 ori!

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii

www.recuperaridate.ro

Cautare personalitati in dictionar

Cursuri
Sondaje
Cazare Creare site

© Dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site