Dictionar personalitati, meditatii, maxime - Articol 2947


Articol 2947

Bine si rau

(Jerome K. Jerome)

- Vorbesti, a spus el, ca si cum literatura ar fi parazitul raului.
- Si ce altceva e? replica MacShaugnassy cu entuziasm. Ce ar fi devenit literatura fara nebunie si pacat? Ce altceva este munca literatului in afara de a scormoni, pentru a-si castiga existenta, in gramada de cenusa a nenorocirii umane? Imaginati-va, daca puteti, o lume perfecta, o lume unde barbatii si femeile nu ar spune niciodata lucruri absurde, nu ar face niciodata lucruri nechibzuite, unde baietasii nu ar fi niciodata neascultatori, iar copii nu ar face niciodata remarci stanjenitoare, unde cainii nu s-ar bate niciodata si pisicile n-ar tipa, unde nevestele nu si-ar tine niciodata sotii sub papuc, iar soacrele nu ar cicali, unde barbatii nu ar merge niciodata la culcare incaltati cu cizmele si capitanii de marina nu ar injura nici o singura data, unde instalatorii ar stii ce fac, iar fetele batrane nu s-ar imbraca niciodata ca cele tinere, unde negrii nu ar fura niciodata pui de gaina si oamenii mandrii nu ar avea niciodata rau de mare! Unde ar fi umorul si inteligenta voastra? Imaginati-va o lume unde inimile nu s-ar frange niciodata, unde buzele nu ar fi niciodata stranse de durere, unde ochii nu ar fi niciodata intunecati, unde picioarele nu ar fi niciodata obosite, unde stomacurile nu ar fi niciodata goale! Unde ar fi patosul vostru? Imaginati-va o lume in care sotii nu ar iubi niciodata mai mult de o singura nevasta si aceea ar fi cea care trebuie, unde nevestele nu ar fi sarutate de altcineva in afara de sotii lor, unde inimile barbatilor nu ar fi niciodata negre si gandurile femeilor niciodata impure, unde nu ar exista ura si invidie, nici dorinte, nici disperare. Unde ar fi scenele voastre despre pasiune, complicatiile voastre atat de interesante, subtilele voastre analize psihologice? Dragul meu Brown, noi scriitorii - romancieri, dramaturgi, poeti - ne ingrasam pe seama suferintei semenilor nostri. Dumnezeu a creat barbatul si femeia, iar femeia a creat literatul cand si-a infipt dintii in mar. Am intrat in lume in umbra sarpelui. Suntem corespondenti speciali ai armatei Diavolului. Ii prezentam victoriile in romane de trei volume, infrangerile ocazionale in melodrame in cinci acte.
- Toate astea sunt foarte adevarate, a remarcat Jephson, dar trebuie sa va amintiti ca nu numai literatul profita de pe urma nenorocirii. Doctorul, avocatul, predicatorul, proprietarul ziarului, cel care prezice vremea - as crede ca nici unul nu va ura bun venit noului mileniu. Nu voi uita niciodata o povestire pe care unchiul meu obisnuia sa o relateze, referindu-se la perioada cand era capelan la inchisoarea districtuala din Linconshire. Intr-o dimineata trebuia sa aiba loc o executie prin spanzurare. Obisnuitul grup de martori, constand din serif, guvernator, cativa reporteri, un magistrat si vreo doi gardieni, s-a adunat la inchisoare. Condamnatului, un bandit brutal care fusese gasit vinovat de uciderea unei tinere fete in imprejurari extrem de revoltatoare, i s-au legat mainile de catre calau si ajutorul sau, iar unchiul meu folosea ultimele cateva momente pe care le avea la dispozitie incercand sa sfarme indiferenta posaca pe care individul o manifestase tot timpul, atat fata de crima sa, cat si fata de soarta sa.
Unchiul meu, guvernatorul, nereusind sa-i faca vreo impresie, s-a aventurat sa adauge cateva cuvinte de povata, la care omul s-a intors amenintator catre ei toti.
- La dracu, striga el, cu smiorcaielile voastre. Cine sunteti voi sa-mi tineti predici? Sunteti destul de bucurosi ca sunt aici - voi toti. Ei bine, eu sunt singurul dintre voi care nu am de gand sa vars nici o lacrima pentru asta. Unde ati fi fost voi toti, as vrea sa stiu, voi, porci ipocriti, daca n-as fi eu si cei de teapa mea? Ei, bine, cei de teapa mea va tin pe voi!
Apoi merse direct spre spanzatoare si ii spuse sa se grabeasca sa nu-i faca pe domni sa astepte.

Adrian Trimis de: Adrian
Categorie: Povestiri Intelepte
Autor: Jerome K. Jerome
Trimite unui prieten!
Nota actuala: 9.5 (din 2 note acordate) - Acorda o nota!
Articol vizualizat de 986 ori!

Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii

www.recuperaridate.ro

Cautare personalitati in dictionar

Cursuri
Sondaje
Cazare Creare site

© Dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site