Dictionar personalitati, meditatii, maxime - Hanas (Johannes) BENKNER


Hanas (Johannes) BENKNER

Nume: BENKNER
Prenume: Hanas (Johannes)
Nationalitate: romana

Date despre nastere
Hanas (Johannes) BENKNER

Activitate:
Jude al Brasovului, caruia Neacsu din Campulung ii adreseaza în 1521 o scrisoare - cel mai vechi text scris in limba romana care se păstreaza!

Observatii:
Scrisoarea lui Neacsu din Campulung catre Johannes Benkner, judele Brasovului; scrisoarea , datata 29 iunie 1521, reprezinta primul text redactat in limba romana, cu caractere slavone care s-a pastrat (29-30).

Scrisoarea lui Neacsu din Campulung catre judele Brasovului Hanas Begner a fost redactata probabil in 29 - 30 iunie 1521 la Dlagopole (numele slav al orasului Campulung-Muscel). In scrisoare nu este mentionata data, stabilirea acesteia facandu-se pe baza evenimentelor istorice descrise si a persoanelor implicate. Din acea vreme mai exista si alte documente istorice privind campania de cucerire a Ungariei a sultanului Soliman al II-lea.

Scrisoarea se incadreaza in ansamblul istoric al relatiilor foarte stranse dintre negustorii sasi din Brasov si cei din orasele din Moldova si Țara Romaneasca. Numele lui Neacsu Lupu este mentionat deja intr-un document din anii 1510 -1512 in legatura cu un proces de datorii pe care il avea cu negustorii brasoveni. Hans Benkner este cunoscut ca jude sau primar al Brasovului din 1511. Numele sau apare si in epilogul Tetraevanghelului din 1561 al lui Coresi, unde este presentat ca sprijinitor al scrierilor in limba romana : ...mai bine a grai cinci cuvinte cu inteles decat 10 mie de cuvinte neintelese in limba striina.... Faptul ca acelasi nume apare si in 1521 si in 1561 se explica probabil prin faptul ca Benkner de la 1561 era fiul celui de la 1521, dat fiind obiceiul de mostenire a functiei de primar in unele orase sasesti.

Categorii pentru Hanas (Johannes) BENKNER:
Literatura
Juridic
Comentarii
Nu exista comentarii in baza de date!
Nu puteti scrie comentarii! Nu sunteti logat! Mergeti la pagina de login!
Meditatii

www.recuperaridate.ro

Cautare personalitati in dictionar

Cursuri
Sondaje
Cazare Creare site

© Dictionar personalitati, meditatii, maxime

Dictionar   Meditatii   Creare site